22. syyskuuta 2011

Treenivarusteita: Garmin Forerunner 405

Astuin GPS sykemittareiden maailmaan jo vuonna 2007 ostaessani Forerunner 305:n. Kerkesin käyttää sitä noin puoli vuotta, kunnes yhden hiihtolenkin jälkeen autolla pois lähtiessäni tiputin mittarin johonkin ja mittavista etsinnöistä huolimatta en sitä enää löytänyt. Garmin oli kuitenkin jo vakuuttanut minut ja tilasin alkuvuodesta 2008 Forerunner 405:n. Silloin se oli uusinta uutta suhteellisen pienikokoisena GPS laitteena. Nyt olen sitä käyttänyt jo 3,5 vuotta, joten voinen sanoa, että minulla on sen käytöstä sen verran mittava kokemus, että voin tehdä oman arvioni laitteesta.

Kuva Garmin.com
Laitteessa on siis sisäänrakennettu GPS, eli mitään ylimääräisiä podeja, kuten monilla muilla valmistajilla, ei tarvita. Sisäänrakennettu GPS vie sen verran enemmän virtaa, että laite toimii laturilla, ei pattereilla. Käyttöaikaa yhdellä latauksella on noin 6-8 tuntia harjoituskäytössä ja itse latailen sitä noin kerran viikossa. Jollain intensiivisemmillä viikolla kaksi kertaa. Akku on kyllä kestänyt hyvin 3,5 vuoden kulutuksen.

GPS:n ja sykevyön toimivuus on ollut erinomainen. Jokaisella kerralla tosin täytyy hetki ennen harjoitusta seisoa paikallaan odottaen satelliitteja, mutta tähän typerältä näyttävään rutiiniin tottuu ajan kanssa. Olen käyttänyt laitetta -23C - +35C välillä, aikalailla kaikissa mahdollisissa olosuhteissa sateesta ja sumusta auringonpaisteeseen ja GPS:n ja sykevyön toiminnassa ei ole ollut kertaakaa mitään ongelmaa. 

Tässä Forerunnerin mallissa näyttöjä voi muokata oman mielen mukaan. Muistaakseni näyttöön saa näkyviin neljä haluamaansa asiaa ja noita erilaisia näyttötiloja taisi olla kolme. Voi siis pitää eri näytöt vaikkapa koville lenkeille ja normaalilenkeille. Itse olen käyttänyt mittaria niin kauan, että käytän rutiininomaisesti tiettyä näyttöä.

Yksi mielestäni hieno ominaisuus on autolap toiminto. Mittariin voi laittaa automaattisen kierroksen ilmoituksen päälle ja muistaakseni matkan tai ajan voi määrittää itse. Minä käytän yhden kilometrin kierroksia, eli mittari ilmoittaa aina kilometrin tullessa täyteen siihen kuluneen ajan. Varsinkin juoksulenkeillä se on hieno tapa seurata edistystä. Toiset tuntuvat käyttävän kilometrivauhtia näytössä, jossa siis näkee koko ajan, että miten kilometri etenee, mutta minä olen urautunut tuohon autolapin käyttöön. Vaihtoehtoja näyttöihin on siis riittävästi.

Muuten erinomaisessa sykemittarissa on ollut kaksi pikkuvikaa. Kelloa reunustava harmaa alue toimii kosketusnäyttönä ja sateisella kelillä tuon kosketusnäytön käyttäminen on vähän hankalaa. Se ei aina toimi hyvin. Lenkin aikana tuota näyttöä voisi lähinnä käyttää näyttöjen välillä siirtymiseen, mutta minulla on yleensä näyttö lukittana tiettyyn näyttöön josta näen itselleni tärkeä asiat. Minulle siis tuokaan ei ole tuntunut kovin suurelta vialta.

Toinen pikkuvika on langaton tiedonsiirto tietokoneelle. Kellossa käytetään ANT+ teknologiaa ja koneeseen pitää liittää USB tikku jonka avulla tieto siirtyy koneelle automaattisesti kellon tullessa lähelle USB-tikkua. Tämä hienolta kuulostava ominaisuus toimi aika huonosti ensimmäisen vuoden aikana, mutta se on kyllä parantunut huomattavasti. Viimeiseen vuoteen minulla ei ole ollut ongelmaa tuon kanssa, mutta siitä jäi joka tapauksessa vähän huono maku, kun sen kanssa joutui säätämään.

Jos olet hankkimassa ensimmäistä GPS laitettasi, niin pieni varoituksen sana, että GPS altistaa itseänsä vastaan kilpailulle. On niin helppoa kokeilla mennä aina vähän kovempaa kuin edellisellä kerralla tai vähän pidempään kuin viime kerralla. Mulla meni ainakin vuosi, että opin juoksemaan hitaita lenkkejä GPS:n kanssa, kun kilometrivauhdit tuntuivat niin naurettavan hitaille. Joka tapauksessa Forerunner on minulle hyvin tärkeä treenikumppani ja kun vaihdon aika tulee, niin hankin varmasti uuden Forerunnerin.

Garmin on myös yllättänyt hyvällä asiakaspalvelullaan niin omassa kokemuksessani kuin kavereilta kuulluissa kokemuksissa. Siitä kirjoitinkin toiseen blogiini ja jos haluat tarkemmin tietää, niin sen voi lukea täältä. Tunnen kourallisen ihmisiä jotka omistavat Garminin Forerunnerin (eri malleja) ja kaikki ovat olleet laitteisiin tyytyväisi.

Kaikilla näillä puheilla suosittelen tätä laitetta hyvin lämpimästi. Ja kuten ennenkin, kukaan ei ole maksanut tästä mainoksesta mulle yhtään mitään, haluan vaan antaa kiitosta niille valmistajille, jotka tekevät hyvää työtä.

Hintaa tuolle laitteelle juuri tällä hetkellä näyttää esimerkiksi ChainReactionCycle'sissä olevan 312 euroa. Toisaalta tuosta on olemassa uudempi versio Forerunner 410 ja monia muita malleja, joihin kannattaa tutustua. Garminia kuitenkin kehotan harkitsemaan, jos GPS laitetta olet etsimässä.

Tämän tekstin on kirjoittanut

2 kommenttia:

  1. Täältä löytyy hieman toisenlaisia kokemuksia, mutta tämä on oma mielipiteeni vain:) Ostin samaisen gps-kellolaitteen puolitoista vuotta sitten ja en päivääkään ole ollut tyytyväinen. Eilen lähetin sen maahantuojalle tarkistettavaksi. Kehä, joka toimii hipaisuilla on mielestäni tosi huono.. kun hikoaa niin lakkaa toimimasta ja muutenkin tosi hankalakäyttöinen. Ostin vastaavanlaisen polarin laitteen ja heti alkoi toimia kaikki.. paljon parempi satelliittien löytyminen, hyvät nappitoiminnot, akku kestää kymmenkertaisesti kauemmin, edullinen... yleisestikin ottaen helpompikäyttöinen ja ohjeet selkeät. Jos laitteen (garmin 405) ominaisuuksissa on toimintahäiriöitä kosteilla olosuhteilla, niin mielestäni se ei sovellu hikoavan lenkkeilijän käyttöön.

    VastaaPoista
  2. Toi hipaisukehä on kieltämättä ollut muutaman kerran todella hankala. Satelliittien kanssa minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Omistin jo yhden aiemman Garminin, joten käyttöliittymä ehkä siksi on minulle se tutumpi kuin Polarin.

    No tärkeintähän on kuitenkin just toi, että löytää itselleen hyvän ja sopivan kellon.

    VastaaPoista