10. heinäkuuta 2012

Kisaraportti Kiskosta 7.7.2012 - Ensimmäinen triathlon nyt kisailtu

Ensimmäinen Triathlon on nyt suoritettu. Aloituksena olympiamatka Kiskossa lauantaina 7.7. Kokonaissuorituksena kisa oli aivan onnistunut, alkuperäiseen 3 tunnin alitus tavoitteeseen nähden, aikana siis 2:54:26. Ehkä vähän parempaankin olisi pystynyt, mutta tästä pitää oppia ensi kertoja varten. Tässä vähän tarkempi selostus päivästä:

Aamulla lähdimme naapurini Aten kanssa kohti Kiskoa kohtuullisen aikaisin, jotta meillä olisi perillä hyvin aikaa. Saavuimmekin Kiskon kylälle jo vähän ennen kymmentä ja kävimmekin samalla vauhdilla ajamassa autolla pyörälenkin läpi. Reitti oli yllättävän mäkinen, vaikkakin suurin osa nousuista oli kuitenkin "ajettavaa" jyrkyyttä. 13 kilometrin kohdalta kääntynyt pienen tien pätkä oli aika huonopintaista ja sekin aika kumpuilevaa maastoa. Tässä vaiheessa tuli jo selväksi että yli 32kmh keskinopeus tulisi olemaan minulle tänään mahdottomuus.

Parkkeerattuamme automme lähdimme hakemaan numeroita kisakeskuksesta. Siinä matkalla törmäsin fysioterapeuttiini Tonyyn, jota pitkälti on kiittäminen että jalkani on vuoden 2008 ristiside- ja kierukkaleikkauksen jäljiltä näin hyvässä kunnossa. Kiitokseksi pieni mainos tähän väliin, suosittelen ehdottomasti Suomen Urheilufysiota. Palvelu, ihmiset, paikka ja kaikki muukin toimi hienosti. 

Kun vihdoin menimme hakemaan numeroita, niin selvisi sekin, että juokseminen suunniteltua 5:25 vauhtia tulisi olemaan tiukkaa. Juoksulenkillekin oli kerätty aika paljon mäkiä.

Verryttelyt jäi aika vähiin ihan tarkoituksella. Märkäpuvun laittamisen jälkeen, muutaman vedon kävin järvessä vetämässä ennen lähtökarsinaan menoa. Uintia varten ryhmityin porukan reunalle, koska tiesin että uimarina kuuluin sinne heikompaan kategoriaan. Paukusta sukelsin veteen. Ensikertalaista koeteltiin heti, kun laseista tuli vesi sisään heti. Muutaman kymmenen metrin jälkeen oli pakko pysähtyä laittamaan lasit kunnolla, jotta matka pääsi jatkumaan. Ekalle poijulle asti oli vähän tungosta, mutta sieltä eteenpäin pääsi uimaan rauhassa.


Uinti sujui aikalailla suunnitellusti. Rauhassa oli tarkoitus mennä alkupuoli ja lopussa koittaa kiristää. Viimeiseltä kääntöpoijulta koitinkin tulla kovempaa, mutta ei samat märkäpuvut näkyivät vieressä koko loppumatkan. Uinnin loppuaika oli 35:36, joka oli ihan kohtuullinen suoritus. Pitää kuitenkin muistaa, että vielä viime elokuussa 50 metriä vaparia oli maksimisuoritus. Siitä on kuitenkin tultu pitkä matka eteenpäin.

Juostessani kohti vaihtopaikkaa sain märkäpuvun yläosan aika kivasti riisuttua. Pyörälle saavuttua muistin tehdä kaikki mitä pitikin, vaihdoin pyöräilyhousut, puin paidan ja numeroliivin, otin geeliä ja laitoin kypärän, kengät sekä lasit päähän. Aikaa kului 3:23, vähän turhan kauan.

Pyöräily alkoi mahtavaan ylämäkeen. Koitin mennä rauhassa ylös, mutta kyllä hengitykselle varsinkin mäki otti aika koville. Aika monta kilometriä sain polkea ennen kuin hengitys alkoi tasaantua. Selkiä tuli vastaan aika paljon jo alkumatkasta ja vähän mietityttikin, että menenkö liian kovaa. Meno kuitenkin tuntui helpolta, joten annoin mennä.

Suunnitelmani oli nesteyttää itseäni hyvin alkumatkasta ja sen muistin hyvin tehdä. Kääntöpaikalla keskari oli 32,1 kmh eli hyvää vauhtia. Takaisin päin vastatuuli pääsi yllättämään, joten nopeus tippui jonkin verran. En vaan uskaltanut tulla kovempaa, vaikka kroppa tuntuikin ihan hyvältä. Muutamien treenien lisäksi kun ei ollut minkäänlaista kokemusta kuinka tiukille juoksu tulisi ottamaan. Viimeisen ison ylämäen koitin ottaa aika rauhassa. Vaihtoon tullessa ei toinen kenkä meinannut irrota ja pannut olivat todella lähellä. Onneksi sain viime hetkellä kengän irti. Pyöräilyaika 1:16:26, taas ihan OK suoritus.

Toinen vaihto meni kohtuullisesti. Pikanauhoja minulla ei ollut, joten nauhojen solmimiseen meni vähän aikaa. Muuten suoriuduin kohtuullisen nopeasti. Ajatukseni oli vaihtaa pyöräilyhousut shortseihin, mutta en vaan muistanut. Jossain 2 kilometriä juostuani sen huomasin, mutta eipä sille mitään enää voinut. Muuten vaihto oli kohtuullinen, aikaa kului 2:01.

Juoksuun lähdettiin taas kohtuulliseen ylämäkeen. Aikalailla heti tuli selväksi, että tuskaista tulisi olemaan. Etureisien alaosat molemmissa jaloissa olivat krampin partaalla. Koitin pitää kuitenkin yllä kohtuullista vauhtia ilman suurempia kramppauksia. Juoksureittikin oli aika mäkinen ja etureisille ylä ja alamäet olivat vaikeita. Pystyin kuitenkin pitämään juoksua yllä jonnekin 4 kilometrin kohdalle, jossa hölmönä koitin vähän nostella jalkoja enemmän takana helpottaakseni etureisiä. Oikea takareisi siitä sitten kramppasi ja oli pakko pysähtyä sitä venyttelemään. Muutaman venytyksen jälkeen pakotin itseni juoksemaan ja kramppi alkoi muutamassa sadassa metrissä helpottaa.

Viimeisellä juottopaikalla kuulin, että aikaa kolmen tunnin alitukseen oli vielä 20 minuuttia. Lähdinkin reippaammin tulemaan ja viimeiset 2 kilometriä tulinkin noin 5:15 vauhtia. Tähän loppukiriin olen kramppaavilla jaloilla tyytyväinen. Juoksun loppuajaksi tuli 56:58. Vähän kovempaakin olisi ollut voimia, mutta jaloissa ei kovuus riittänyt.

Kokonaisaika oli siis 2:54:26. Viisi ja puoliminuuttia alle tavoitteen. Pitäähän siihen olla tyytyväinen vaikka suoritus ei kaikin puolin ollutkaan onnistunut. Noinkohan täydellistä suoritusta koskaan tuleekaan.

Kun katsoo minun osuusaikoja (35:36 (83) - 1:16:26 (64) - 56:58 (76)), niin uinti oli huonoin suhteessa muihin. Uinnissa oli 83:s. Pyöräilyssä olin 64:s ja juoksussa 76. Rehellisesti odotin, että olisin ollut vielä huonompi juoksussa. Juoksemiseen olen vieläkin ylipainoinen ja lisäksi jalat vielä kramppailivat. Kokonaissijoitukseksi tuli siis 76.

Ensikertalaiselle tuli ainakin paljon oppia. Nyt voin kuitenkin hyvillä mielin sanoa, että olen triathlonisti. Kivaa oli koko päivän, kiitos järjestäjien, kanssakilpailijoiden ja mukana olleiden kavereiden. Erityiskiitokset kuvista menee kaverini Tapsan vanhemmille, jotka olivat kannustusjoukkoina.

Tästä on hyvä mennä kohti uusia triathloneja ja pidempiä matkoja.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti