29. elokuuta 2012

Puolitriathlon retkeillen Kuusijärvellä

Täksi vuodeksi ei ollut tarkoitus vielä tehdä puolitriathlonia, mutta kun avautui mahdollisuus lähteä pienellä porukalla se kokeilemaan, niin totta kai olin mukana. Alunperin meitä piti lähteä reissuun mukaan muutama enemmän, mutta viime hetkillä homma kuivui kahteen koko matkan suorittajaan ja yhteen lisäpyöräilijään.

Tuoreena aamulla
Uinti osuus

Lauantai-aamuna kello 9:00 laskeuduttiin Kuusijärven jo viileähköön veteen ja pian siitä aloitettiin 1900 metrin uintiurakka. Järvi oli peilityyni, joten uinti oli todella hauskaa. Kierrettiin alkuun kaksi 750 metrin lenkkiä ja katsoinkin sen jälkeen uintiaikaani, joka oli tasan 30 minuuttia. Viisi minuuttia nopeammin kuin Kiskossa! Onkin tuntunut, että uinti on mennyt eteenpäin, kun olen keskittynyt liukumaan ja tarttumaan vasemmalla kädellä paremmin veteen. Nyt siitä sai todisteita.

Tähän päälle sitten uitiin varmuudella vähän reilusti, että ei jäisi ainakaan alimittaiseksi suoritus. Matkaa kertyi noin 1950 metriä ja aikaa koko suoritukseen meni 40:08. Minulle erittäin hyvä suoritus. Tästä pari minuuttia vielä ensi vuoteen pois, niin olisin todella tyytyväinen.

Vesi alkoi olemaan jo vähän kylmänoloista ja jalka nilkasta alaspäin oli todella kylmänä, kun järvestä nousi ylös. Pään kanssa minulla ei ollut vielä kylmettymisen oireita, varmaan koska tota hiusta on päässä vähän turhankin kanssa. Tämä taisi jäädä kuitenkin viimeiseksi avovesikerraksi tälle vuodelle, mutta se olikin sitten sitä parempi.

Pyöräily

Tästä rauhassa siirryttiin kamojen vaihdon jälkeen autolle, jossa Arto joka oli lähdössä meidän kanssa pyöräilemään, jo odottikin. Vaihto oli hyvin rauhallinen, kun pyörät piti purkaa autosta ja kasata. Myös varusteiden vaihto oli aika sekava, kun asiaan ei ollut valmistautunut kunnolla. Tarkoituksena olikin ottaa vaihdot retkeilynä rauhassa. Ehkäpä parissa kymmenessä minuutissa päästiinkin matkaan kohti Mäntsälää.

Alunperin oltiin puhuttu 28-30 kmh keskivauhdista pyörälle, mutta aikalailla heti tuli selväksi, että tänään kaikilla on pyöräilyhaluja. Ensimmäisen 25 kilometrin matkalle tuli vielä neljä kuntarajaa, joihin tapojemme mukaan vedimme järjettömät kirit. Olin 20 kilometri kohdalla niin hapoilla, että kirosin itseäni alimpaan helvettiin tyhmyydestä ja yllytyshulluudesta. Siitä eteenpäin ei onneksi tullut kirejä, mutta vauhtia pidettiin reippaasti päälle 30 kmh keskivauhtina koko ajan. Lisäksi tasaisella mentiin kovempaa, 37-41 kmh mittarissa.

Mäntsälässä tuli yllätyksenä, miten pieneen kaupunkiin on yhden tien varrelle saatu rakennettua varmaan kymmenet liikennevalot. Ei niissä ollut yhtään mitään järkeä, kun monissa niissä ei ollut yhtäkään autoa jonottamassa. Me jouduttiin vähän hidastamaan vauhtia Mäntsälän kohdalla molempiin suuntiin. Kokonaisajassa siihen meni varmaan pari kolme minuuttia.

Aika rikki pyöräilyn jäljiltä
Takaisinpäin tuuli vähän yltyi ja jalatkin alkoivat tuntumaan väsyneemmiltä. Jossain 70 kilometrin kohdalla minun vetovuorolla vauhti alkoi ylämäissä vähän hyytymään, joten päätinkin passailla enemmän loppua kohti. Kokonaisajaksi meille tuli 2:48 ja matkaa 90,4 kilometriä. Keskinopeudeksi siis 32 kmh, joka oli paljon kovempaa kuin olin ajatellut. Toki kolmestaan meno on helpompaa kuin yksin, mutta silti hyvä vauhti yllätti.

Juoksu

Pyörältä juoksuun vaihtaessa kroppa tuntui todella tyhjältä ja koitinkin mahdollisimman hyvin ravita itseäni rusinoilla, suolatabletilla ja urheilujuomalla. Juoksuun lähdettiin rauhallisen vaihdon kautta vähän yhden jälkeen. Tarkoituksena oli juosta tarpeeksi monta kierrosta Kuusijärveä ympäri jotta puolimaraton tulisi täyteen.

Ihmetyksekseni juoksu alkoi kulkemaan aikalailla mukavasti. Ensimmäiset kilometrit menivät 5:45 vauhdilla. Sen jälkeen koitin pitää noin 5:50 vauhtia koko ajan päällä. Tämä onnistuikin, mitä nyt tankatessa jollain kierroksilla aikaa kului muutamia sekunteja enemmän.

Noin kolmentoista kilometrin kohdalla vatsa alkoi vähän pistämään vastaan. Siitä eteenpäin söinkin seuraavan viiden kilometrin aikana yhden energiapatukan hyvin pienissä palasissa. Päälle otin pieniä kulauksia vettä tasaisin väliajoin. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja vatsakin kesti hyvin loppuun asti.

Juoksun vauhditus onnistui hyvin ja voimaa jäi vähän puristaa viimeiset kolme kilometriä 5:40 paikkeille. Ehkäpä hieman rohkeammalla vauhdinjaolla olisi voinut kaksi tuntia alittua, mutta nytkin ajaksi tuli 2:03. En ole puolimaratoneja moniin vuosiin juossut, joten tämä oli samalla ennätykseni. Pitää käydä syksyllä tekemässä todellinen ennätys, niin tietää mihin oikein pystyy tuoreilla jaloilla.

Voittajana maalissa
Puolitriathlonin tehokkaaksi ajaksi tuli 5 tunti 31 minuuttia. Vaihdot tosiaan teimme jo ihan käytännönkin syistä rauhallisesti. Varusteet ja pyörät piti pakata autoon aina vaihtojen yhteydessä. Samalla myös tankkasimme ja  pukeuduimme aina kunnolla, jotta ei tulisi mitään ylimääräisiä sairastumisia tähän vaiheeseen vuotta. Kokonaisaikana vaihtojen kanssa tälle treenille tuli noin 6 tuntia 20 minuuttia.

Tämä puolitriathlon harjoitus toi kyllä todella paljon uskoa omasta kunnosta. Tälläkin harjoittelulla pystyin kuitenkin näin hyvään suoritukseen, niin ensi vuonna on ihan realistista tavoitella viiden ja puolen tunnin aikaa Joroisilla. Toki se vaatii kovempaa suoritusta kuin tällä kertaa, mutta harjoitteluaikaakin on reilusti vielä jäljellä.

Kuusijärvellä järjestettiin meidän harjoituksen aikana Terässika kilpailu, jonka sivusta seuraaminen helpotti omaa menoa hiukan. Toki se myös hieman haittasi, kun joutui väistelemään nopeampia lyhyen matkan kisaajia. Hauskan oloinen kilpailu tuokin näytti olevan ja sen voittajaksi sinetöitiin ihan oikea urheilija, Valtteri Bottas.

Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn juoksukilpailuja sekä rehellistä ylimenokautta.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

2 kommenttia:

  1. Reipasta! Tuommoiset pienellä porukalla tehdyt touhut on kyllä melken silti sitä parasta, vaikkakaan kuvauksen perusteella tässä ei ihan pelkästä nautiskelusta ollut kysymys ;) Kokonaisaikakin on aivan loistava, onnittelut!

    Törmäsin blogiisi blogilistalla vasta nyt, mutta taisin lukaista nyt kerralla enemmistön jutuista. Menee seurantaan jatkossakin, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Meinasi mennä välillä urheilun puolelle, mutta varsinkin vaihdot otettiin leppoisasti.

    Lueskelin blogistasi, että ens vuoden Joroisilla sitten nähdään :) 1000 muun kanssa.

    VastaaPoista