29. lokakuuta 2012

Juoksutekniikan analysointi follow-up

Julkaisin noin viikko sitten videon juoksutekniikastani (video YouTubessa) ja pyysin kommentteja eri lähteistä miten tekniikkaani voisi parantaa. Kuten jo etukäteen ajattelinkin niin kommentit tekniikkaan sain treenikavereilta enkä keneltäkään vierailta. Senkin aika varmasti tulee vielä, että täysin ulkopuoliset uskaltavat antaa kommentteja tekniikkakysymyksissä.

Omien ja muiden analyysien pohjalta löysin seuraavat tärkeimmät kehityskohdat:

Ylävartalon liike


Käteni menevät juostessa vähän liian sumppuun ja hartiani ovat hieman jännittyneet. Lisäksi vasen käteni kiertää reilusti eteen ja menee osittain ristiin. Oikea käteni menee suoraan, mutta vähän turhan sumppuun ylös. Parantamalla käsien asentoa rytmitys ja juoksu helpottuu varmasti jonkin verran.


Keskivartalon asento


Juoksuasentoni on hieman istuva ja rasittaa täten etureisiä turhaan. Tässä on osittain varmasti kyse huonosta liikkuvuudesta lantion seudulla. Aiemmin pidemmillä matkoilla minulla etureidet rasittuivat huomattavasti. Ehkä asento on siis hieman korjautunut, mutta vielä ylemmäksi lantiota pitäisi saada. Pilateksesta ja jumppapallolla treenamisesta pitäisi saada lisää pitoa keskivartaloon ja toivonkin että sillä asennon saisi korjattua.

Jalan alle tuonti


Jalkani tulee alas aika lailla keskijalalle joka sinänsä on hyvä. Vähän vielä voisi jalkaa saada tuotua enemmän painopisteen alle enemmän. Kyse on ehkäpä 10 sentistä. Tämä auttaisi rullautuvuuteen. Tämä toivottavasti korjautuu tuon lantion asennon parannuksen kanssa.

Jalan saatto


Vähän enemmän voisi työntää jalalla eteenpäin ja samalla tuoda siis jalkaa lähemmäksi pakaraa juostessa. Nyt jalan saatto on huomattavan alhainen ja osa tehosta jääkin puolitiehen tuon takia. Tähän pitää vain keskittyä ja se saattaakin aluksi tuntua raskaammalta, mutta pitäisi kuitenkin auttaa askelpituuteen.

Tekniikassa paljon hyvääkin


Omassa juoksussa löytyi paljon hyvääkin. Asento oli yllättävän hyvän suora ja jalka tuli paremmin alle kuin ajattelin. Myös jalan maassa oloaika oli mielestäni yllättävän lyhyt. Laskettuna 60 framea sekunnissa otetusta hidastuksesta jalkani oli maassa 15-16 sadasosaa. Lyhyen googlailuni perusteella tämä on erittäin hyvä tulos. Toki kyseessä oli tuoreilla jaloilla juostua juoksua ja vauhtina oli noin 5 min/km vauhti. Positiiviset asiat pitää kuitenkin aina löytää, koska niitä tarvitaan kehittyäkseen.

Varmaa on se, että juoksua pitää kuvata ennen joulua vielä uudestaan. Koitan tehdä nyt reilun kuukauden verran korostetusti juoksutekniikkaa ja sitten kuvata sitä uudestaan ja katsoa onko parannusta tullut. Toivottavasti silloin saisin jo kommentteja muiltakin kuin niiltä keneltä sitä odotinkin.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti