2. lokakuuta 2012

Pääkaupunkijuoksussa oma puolimaraton ennätys

Kauden viimeisenä tavoitteena oli puolimaraton alle kahteen tuntiin. Tämän kesän hyvän kunnon vuoksi kaksi tuntia tuntui sen verran helpolta rajalta, että otin itselleni lisätavoitteeksi alle 1:50 alituksen. Pääkaupunkijuoksu toimi hyvänä suorituspaikkana.

Pääkaupunkijuoksu lähti isolta hiekkakentältä, josta vajaan sadan metrin päässä reitti kaventui pieneksi hiekkatieksi. Työkaverini oli lähtenyt kanssani juoksemaan ja ensimmäiset kaksi kilometriä olikin melkoista "älä hukkaa kaveria" -juoksua. Juoksumassa puuroutui aika paljon ja ensimmäiset kilometrit tulivatkin vähän aiottua hitaammin ja toisaalta enemmän voimia tuhlaten. Muutaman kilometrin kuluttua päästiin kuitenkin tavoite vauhtiin.

Reitti oli minulle vieras varsinkin korkeuserojen suhteen. Ihan muutamia kertoja olen käynyt samoissa maisemissa hiihtämässä, mutta juosten olin siellä ensimmäistä kertaa. Matkan varrelle sattuikin aika paljon mäkiä, jotka olivat toki juostavia niin ylös kuin alaskin, mutta kyllä ne kilometrivauhtia vähän söivät.

Puolimatkaan saavuttiin noin 54 minuutin kohdalla, joten aikataulu näytti pitävän hyvin. 16 kilometriin asti juoksu tuntui hyvältä ja silloin ajattelimmekin hieman kiristää vauhtia. Vähän 17 kilometrin juomapaikan jälkeen tuli hieman pidempi ylämäki, jossa ensimmäistä kertaa alkoi maitohappoja todenteolla tulla jalkoihin. Tästä reilun kilometrin päästä tuli toinen ylämäki sillalle, jossa hapot vihdoin todella iskivät.

Tässä vaiheessa työkaverini kiroili sen verran tuskissaan, että otin sen merkkinä, että voin koittaa yksin loppumatkan. Koitin puristaa viimeiset pari kilometriä kovaa, mutta taisi enemmän olla henkisesti kovaa kuin vauhdillisesti. Viimeiset kolme kilometriä tulivat aikoihin 5:05, 5:03 ja 5:02, aika tasaisen tappavaa. Keskisykkeet noille kilometreille olivat 185, 183 ja 185, melkoista raastoa siis.

Maaliintulopuhallus, tuuletus seurasi vasta perässä
Kuva pääkaupunkijuoksun Facebookista.
Maaliin kaarruin ajassa 1:48:19, melkein kaksi minuuttia alle tavoitteen. Juoksu tuntui ihan loppua lukuun ottamatta erittäin helpolta. Jollain helpommalla reitillä olisi 1:45 alitus ollut varmasti mahdollinen. Pitää toki olla tyytyväinen tähänkin, kun en ole koskaan alle kahteen tunnin puolimaraa aiemmin juossut. Ja onhan se hyvä jättää tavoitteita ensi vuodellekin.

Pääkaupunkijuoksun järjestelyt toimivat ihan hienosti. Alkumatkaan tulisi ehkä keksiä jotain, koska ihmismäärän lisääntyessä juoksusta ei kohta tule mitään alkukilometreillä. Minun tyyppiselle kovalle hikoilijalle juomapisteiden asettelu oli myös vähän huono. Juomapisteet olivat 6,5, 13 ja 17 kilometrien kohdilla. Kaksi ensimmäistä olivat liian myöhään, toki ymmärrän että reittiin ne noin helpoiten sopivat.

Suurin palaute kuitenkin loppujärjestelyistä. Tuon kokoinen tapahtuma vaatii vähintään kaksi linjaa joissa juoksijoita palvellaan. Nyt jonot olivat pitkät ja eivät edenneet ollenkaan, jotta saisi juomaa ja muita ravinteita kroppaan. No ensi vuonna paremmin.

Olipa taas hauskaa olla mukana juoksutapahtumassa. Kyllä niihin pitää vaan lähteä useammin. Hieno fiilis niissä aina on.

Kattavampi kauden raportti tullee viikon sisään. Pitää saada ajatukset koottua ja paperille, niin sitten voi hyvillä mielin suunnata katseet kohti seuraavaa kautta.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti