12. lokakuuta 2012

Suomiurheilun dilemma: mistä rahaa ja ammattilaisia?

Vastikään Ylen TV2:sessa oli urheiluilta, jossa käsiteltiin muun muassa Suomalaisen urheilun tilaa ja miten voitaisiin menestyä enemmän kuin tällä hetkellä. Niin studiossa kuin twitterissä käytiin keskustelua siitä, että rahaa ja osaajia tarvittaisiin lisää.

Itsekin koitin avata keskustelua twitterissä, että miten minä voisi auttaa urheiluseuroja tai henkilöitä. Olen tällä hetkellä kevyesti mukana EsboIF:n toiminnassa pienimpien junioreiden kanssa ja sitten vapaaehtoisena tarvittaessa muutenkin. En näe kuitenkaan että tämä työ oikeasti auttaisi Suomalaista urheilua juurikaan eteenpäin vaan haluaisin tarjota oikeaa ammatillista osaamistani. Tällaisia ehdotuksia sainkin juuri twitterissä: "tarjoa ammatillista osaamistasi ilmaiseksi seuroille, koska seuroilla ei ole rahaa maksaa ja kaikki tarvitaan urheilijoille".

Tämä on sinänsä täysin totta. Rahat pitäisi saada urheilun ja urheilijoiden suoraksi hyödyksi. Tämä aiheuttaa kuitenkin melkoisen dilemman, pitäisi saada parhaita osaajia tekemään työtä urheilijoiden hyväksi, mutta mitään ei voida maksaa siitä. Yritysmaailmassa on aika vähän huippuosaajia, jotka lähtevät tekemään pitkäjänteistä työtä ilmaiseksi. Hyväntekeväisyys ja "rakkaus lajiin" on toki olemassa, mutta eivät ne loputtomiin kanna.

Suomessa on monia huippuosaajia markkinoinnin, myynnin, tapahtumajärjestäjien, valmennuksen, lääketieteen ja monella muulla urheiluun liittyvällä alalla, mutta heidän saaminen tekemään työtä urheilun pariin tulee aina vaatimaan myös rahaa. Nykyajan urheilussa ei pelkästään vapaaehtoisvoimin pärjätä, oli kyse urheilijoista tai urheilijoiden avustamisesta.

Rahan puutetta on toisaalta aina helppo syyttää. Rahan puute on suomalaisessa urheilussa oleva fakta, mutta ei se tule korjaantumaan tuosta vain. Jotta asia ei menisi pelkäksi valittamiseksi, tässä muutama vähän erityylinen idea, joilla urheilijoiden ja seurojen rahatilannetta voitaisiin parantaa.

  • Kickstarter tyyppinen rahoitus urheilijalle leirityksiin kohti seuraavia isompia kisoja. Eli pienillä vaikkapa 5-500 euron lahjoituksia vastaan urheilija lupaisi vaikkapa nimikirjoituksia kuvalla, yhteiset harjoitukset, yhteisen lounaan, tekniikkaharjoituksia, jotain sponsorikamoja nimikirjoituksella, pääsylippuja tapahtumiin tai jotain vastaavia. 
  • Urheilija/urheiluseura ja valmentaja voisivat myydä paketteja harjoituksiin. Esimerkiksi 200 eurolla saisi 5-10 yhteisharjoitusta urheilijan kanssa. Tai toisaalta seura voisi tarjota 40 euroa yhdet harjoitukset parhaiden huippujen kanssa. Ja jalostaen tohon vielä jonkun jatkon, niin siitä voi pyytää paljon enemmänkin.
  • Urheilija voisi tarjota osuutta omista tulevista voitoistaan riskisijoittajille. Esimerkiksi 10 000 eurolla voisi saada 10% seuraavan viiden vuoden palkintotuloista. Riippuen tietysti urheilijasta, potentiaalista ja lajista, hinnat voisivat olla hyvinkin erilaiset. Sama tietysti voisi toimia seurojenkin kanssa.

Nämä ideat perustuvat enemmänkin siis siihen, että yksityisiltä ihmisiltä saataisiin avustuksia urheiluun. Suomen lain soveltuminen tähän on tietysti asia, johon en halua ottaa kantaa, kun en osaa varmasti sanoa. Yritysten tuki tulee varmasti näyttelemään isoa osaa sponsoroinnista jatkossakin, mutta olisiko kovasti yleistyvässä yhteisöllisessä rahoituksessa mahdollisuuksia urheilun parissakin?


Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti