19. tammikuuta 2013

Triathlonin suosio Suomessa

Paljon on puhuttu triathlonin suosion kasvusta Suomessa. Päätin itsekin perehtyä asiaan omalla tavallani. Vertailin Googlessa tehtyjen hakujen kehitystä viimeisen viiden vuoden aikana juoksu, pyöräilyn ja triathlonin suhteen.

Google haut juoksu, pyöräily ja triathlon


Suomessa triathlon hakusanana on noussut jopa suositummaksi kuin juoksu ja pyöräily. Toisaalta juoksussa ja pyöräily sisältävät varmasti myös hakuja jotka eivät liity suoranaisesti kuntoiluun. Sitä selkeämpi näyttää olevan triathlonin suosion kasvu viimeisten vuosien aikana.

Mielenkiintoista on huomata vuodenaikojen vahva vaikutus google hakuihin. Juoksemisesta aletaan hakea aikaisimmin keväällä, seuraavaksi pyöräilystä ja sitten loppukesästä triathloniin liittyvät haut nousevat pinnalle.
Suomessa tehdyt Google haut liittyen juoksuun, pyöräilyyn ja triathloniin 5 vuoden ajalta. Määrät ovat suhteellisia.

Selvyyden vuoksi on hyvä todeta, että Google Trendit sisältävät myös samaan asiaan liittyviä hakusanoja. Siis juoksu saattaa sisältää sanoja kuten juokseminen tai maraton. Eli se osaa ryhmitellä samaan asiaan kuuluvia hakusanoja yhteen.

Vertaus maailman hakuihin

Jotta Suomen hakutrendit tulisi jonkinlaiseen vertailtavuuteen, tein vastaavat haut englanniksi koko maailmasta. Maailman laajuisesti juoksemiseen liittyvät termit ovat selvästi haetumpia kuin pyöräilyyn ja triathloniin liittyvät. Toki niissäkin pyöräily ja triathlon menevät aivan käsi kädessä, joka on mielestäni hieman yllättävää. Olisin kuitenkin uskonut pyöräilyn olevan selkeästi triathlonia suositumpaa.


Koko maailmassa tehdyt haut englanniksi liittyen juoksuun, pyöräilyyn ja triathloniin 5 vuoden ajalta.

Yhteenveto

Suomesta on selvästi tulossa triathlon maa ainakin harrastajamäärissä. Maanahan Suomi ei ole millään tavoin otollinen maa triathlon harjoittelulle. Juoksuun tulee monilla talvella pieni tauko, pyöräilyyn lähes kaikille tulee tauko ja avovesiuintikausi on maksimissaan kolmen kuukauden mittainen.

Silti on hienoa, että triathlon harrastuksena nousee Suomessa kovaa vauhtia. Se on kuitenkin sen verran pitkäjänteistä hommaa, että se ei voi olla trendinä zumban tai crossfitin tyyppinen, jossa kokeillaan muutama kuukausi ja sitten osa vaihtaa lajista pois. Toki triathlonistakin vaihdetaan pois, mutta helposti sen harjoitteluun menee puoli vuotta ennen kuin tuloksia alkaa näkyä.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti