16. heinäkuuta 2013

4 yötä Joroisiin

Noin puolitoista vuotta olen treenannut kohti Joroisen puolimatkan triathlonia. Alun perin ajatusmaailma lähti siitä, että pääsisin siihen kuntoon, että voisin päästä läpi tuon puolimatkan. Matka on kuitenkin sujunut sen verran hyvin, että läpipääsy ei ollut enää tämän vuoden alussa riittävä tavoite. Otinkin tavoitteeksi 5:30 alituksen. Nyt todellisuuden lähestyessä on tunnustettava, että nykykunnolla 5:30 vaatii erittäin hyvän onnistumisen.

Uinti on kesän mittaan alkanut kulkemaan aika hyvin. Viime lauantain viimeistelyharjoituksessa 1500 metriä meni 29:30, joka oli minuutin nopeampaa vauhtia kuin Kiskon kisassa vähän aikaa sitten. Uskonkin, että uinti+vaihto tulee menemään noin 40 minuutin kieppeille, tosi hyvällä onnistumisella jopa pari minuuttia nopeammin.

Pyöräily on ollut minulle triathlon lajeista se sopivin ja vahvin. Pyöräkilometrejä on tullut kohtuullisesti, mutta VK pyöräilyä on tullut vähän vähemmän kuin olin suunnitellut. Orastava ylirasitus pakotti kesäkuussa keventämään harjoittelua aika paljon, joten kovat pyörälenkit jäivät väliin. Pyörä on minulle vähän arvoitus, mutta toivon, että pystyisin 32 kmh keskinopeudella pyörälenkin tekemään. Se tarkoittasi 2:48 aikaa. Pyörällä ajattelin kuitenkin lähteä kohtuullisen rauhallisesti liikkeelle ja lopputulema voi olla mitä tahansa 2:40-3:10 välistä.

Juoksussa olen tehnyt aiempia vuosia enemmän VK juoksua ja vauhdit sinänsä pitäisi olla kohdallaan. Pitkät lenkit ovat jääneet hyvin vähiin, mutta eiköhän tuo puolimaraton vielä mene vanhoilla (olemattomilla) juoksupohjilla. Juoksussa pitää oikeasti lähteä järkevästi liikkeelle, että ei tule täydellistä katkeamista. Tavoitteena on lähteä 5:30 min/km vauhtia liikkeelle. Pyörän jälkeen vauhtisokeus aina tuppaa iskemään ja 5:30 tuntuu tosi hitaalta. Nyt on vaan pakotettava itsensä tuohon vauhtiin, eikä yhtään kovempaan, jotta sitten pääsee maaliinkin.

Noilla tavoiteajoilla ja 3,5 minuutin vaihdoilla kokonaisajaksi tulisi 5:28. Yhtään ei ole siis varaa epäonnistua tuohon tavoitteeseen päästäkseni. Koitan kuitenkin muistaa lähtökohdat mistä olen tähän hommaan lähtenyt. En edes voinut unelmoida, että jaksaisin tuommoisen suorituksen tehdä. Puolimaratonkin oli minulle tosi pitkä matka, pyörällä en ollut koskaan ajanut 60 km pidempään ja uinnissa 50 metriä ilman taukoa oli maksimisuoritus.

Noihin lähtökohtiin nähden maaliintulo on jo loistava suoritus. Siksi siis en jaksa liikaa murehtia ajoistani vaan koitan tulla reipasta vauhtia ja saada otettua kropasta kuitenkin jotain irti.

Pari päivää vielä ja sitten mennään. Sääennuste on luvannut kylmää ja ehkäpä sateistakin. Lihavien sarjassa kilpaileville (kuten itse) tämä on hyvä uutinen. Mielummin vähän kylmä kuin paahtavan kuuma.

Seuraavaksi toivottavasti jo raporttia onnistuneesta kisasta.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti