21. lokakuuta 2013

Yhtyneiden Medix Laboratorioiden selitys mykoplasma-arvoista tuli

Oma terveydentilani on vihdoin hyvä, mutta saga laboratoriotulosten kanssa jatkui. Viime torstaina minulla oli viimeinen kontrollisoitto lääkärin kanssa ja koska vointi on nyt hyvä, niin lääkäri julisti minut terveeksi. Siinä sivussa lääkäri sanoi, että Yhtyneiden Medix Laboratorioiden selvityksessähän ei tullut kauheasti uutta. No minullehan tämä oli yllätys, koska eivät he sitten olleet selvitystä minulle laittaneet, vaikka vastineessa nimenomaan sanottiin, jakelu: hoitava lääkäri ja potilas.

Käytännössä vastineeseen oli kirjoitettu että mitään virhettä ei ole tapahtunut ja näin vaan voi sattua. Mykoplasmatesteissä on ilmeisesti täysin normaalia, että tulokset voivat vaihdella 50% suuntaan tai toiseen. Tarkasti ottaen he sanoivat että vaihteluväli positiiviselle kontrollille voi olla 150-270 yksikköä. Jos tämä tarkoittaa, että ne voi vaihdella noin paljon, niin kuulostaa aika hurjalta.

Heidän asiantuntijansa (kemisti) ja laatupäällikkönsä myös toteavat, että näytteissä tapahtunut nousu 224:stä 332:een ei ole kliinisesti merkitsevä, joten heidän tulosheittely ei sinänsä merkitse mitään. Sepä kivaa, tuloksiin ei voi luottaa mutta jos voisi niin tulos ei olisi ollut merkitsevä. Lisäksi olisi kiva kuulla missä menee se merkitsevyyden raja mykoplasmassa, mutta en sitä pikaisella googlailulla löytänyt.

Mun kaaliin ei millään mene, että miten ne voi tietää että milloin on heittelyitä ja milloin ei. Mun tulos nousi 224:stä 332:een. Siis 108 yksikköä nousua. Mistä ne tietää ettei se ole 108 yksikköä väärään suuntaan ja etteikö se toinen näyte 311 ole myös 108 yksikkö väärään suuntaan. Eli voihan ne oikeat olla 224 ja 419. Olisiko se silloin jo merkitsevää?

Toiseksi kommentointi siitä että ei se alkuperäinen tuloskaan olisi mitään merkinnyt, on vähän kuin sanoisi lasin hajottamisen jälkeen, että en rikkonut sitä lasia ja vaikka oisinkin rikkonut, niin ainakin se oli vahinko.

Tällä kertaa maksut meni duunin vakuutukseen, mutta joka tapauksessa noin epäluotettavien testimenetelmien käyttö arveluttaa. He tosin sanovat että saman sarjan testauksen testauksen vaihtelun sanotaan olevan puolet pienempää sarjan sisällä, mutta eivät kyllä esitä mitään todisteita. Ja puolet vähämmän 50% on kuitenkin 25%. Lisäksi he itse toteavat että minun tapaus ei ole poikkeuksellinen, joten vaihtelu voinee olla paljon suurempaakin.

Toinen asia mistä lääkäri lähetti palautetta oli se, että tuloksia oli muutettu täysin ilman mitään viestiä hänelle. Minähän satuin huomaamaan erilaiset arvot ihan sattumalta. Tämähän on lääkärin kannalta se huonompi asia, kun he ovat kuitenkin vastuussa potilaastaan. Tämän Yhtyneet Medix Laboratoriot kuittaavat jäykillä ja vanhanaikaisilla tietojärjestelmillä, joissa tulokset muuttuvat ilman kommentointimahdollisuutta. Tämä on suoraan sanoen täyttä sontaa. Laboratoriolääkäri antaa lausunnon näistä testeistä ja halutessaan siis voisi hyvinkin kirjoittaa arvon muutoksen kommenttiin.

Ensi kerralla kysäisen kyllä lääkäriltä niiden käyttämistä testeistä ennenkuin maksan tuon 100 euroa (2x50) tuommoisesta arvailusta. Lääkäri ei siis ole tehnyt mitään pahaa tässä, vaan ennemminkin haluan antaa ison kiitoksen Mehiläiselle ja hoitaneelle lääkärille, he ovat tähän mennessä hoitaneet asiansa erittäin hyvin ja ammattitaidolla.

P.S Jos jotain kiinnostaa voin skannailla vastineen ja laittaa sen tähän liitteeksi

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

2 kommenttia:

 1. Eräät vanhat viitearvot:

  S -MypnAbG
  alle 45 EIU negatiivinen
  45-350 EIU positiivinen
  yli 350 EIU korkea positiivinen

  S -MypnAbM
  alle 1.1 S/CO negatiivinen
  1.1-2.0 S/CO matala positiivinen
  yli 2.0 S/CO positiivinen


  VastaaPoista
 2. Noi samat viitearvot löytyi niistä tämänkertaisistakin tuloksista. Silti ne sanoi jo mun ekasta 224:stä että ei se kerro muuta kuin että sulla on joskus ollut myko. Tiedä noista. Onneksi nyt on terveenä.

  VastaaPoista