22. heinäkuuta 2014

Kohti Endurance Questia

Neljä päivää vielä jäljellä ennenkuin startataan elämäni ensimmäiseen seikkailukisaan. Kyseessä on siis Endurance Questin kuntosarja, jossa ihanneaika on 6 tuntia 5 minuuttia. Todellisuudessa kyse on siis jostain 7-9 tunnin kilpailusta.

Lopullinen rata karttoineen saadaan vasta reilu tunti ennen kilpailun alkua, mutta viimeisen viikon kuluessa on kuitenkin tihkunut lisää tietoa kilpailusta. Lajit esimerkiksi jakaantuvat seuraavanlaisesti:

  • Kajakki - 1h 20 min
  • Pyörä - 1h 50 min
  • Juoksu - 1h 25 min
  • Coasteering - 1h
  • Tehtävät - 30 min
Näiden lisäksi myös ratakaaviot ilmestyivät eilen, jotka kertoivat, että tehtäviä on kahdessa eri pisteessä ja lisäksi on vielä köysiosuus. Käytännössä siis noihin mennee aikaa enemmän kuin 30 minuuttia. Pyöräilyt ovat lisäksi jakaantuneet viiteen eri osaan, eli kaikki pyöräilyt ovat lyhyitä osuuksia, jossa saa tykittää vauhdilla, jos vaan pysyy kartalla. Coasteering osuus on melonnan puolessa matkassa, eli muutama tunti ollaan melkoisen märkiä.

Valmistava harjoitus viime perjantaina

Viime perjantaina pääsimme tiimikaverin kanssa tekemään valmistavan harjoituksen Itä-Suomessa mökillä. Aloitimme aamumme juoksuosuudella jossa vetelimme hiekkateillä ja pystymetsässä. Juoksu ei tällä hetkellä ole lähelläkään siinä kuosissa kuin toivoisin, mutta osuus sujui silti kohtuullisesti. Reilu tunnin juoksimme ympäriinsä ihastellen hienoja järvimaisemia ja kiipeillen vähän mäkiä.


Juoksun ongelmat ovat tällä hetkellä ylipaino ja vähäinen juoksumäärä. Vaikka läskiä ei tunnu olevan kyljissä kovinkaan paljoa, niin painoa on 3-4 kiloa enemmän kuin viime vuonna. Ehkäpä monipuolisempi ylävartalo treenaaminen on tuonut sinne lihaksia jotka painavat. Oli syy miikä hyvänsä, niin silti se haittaa juoksua. Juoksumäärät ovat jääneet koko vuoden osalta 1-2 kertaan viikossa. Yhteensä juoksuja ja suunnistuksia on tälle vuodelle kertynyt 35 kertaa ja viikkonumero näyttää 33, niin on aika helppo laskea, että vähän on juostu.

Juoksusta vaihdoimme kaksikkokajakkiin. Tässä välissä hoidimme pari Questia, kun kävimme mökin läheisyydessä hakemassa viikonlopun vedet jalan ja valmistelimme kajakin lähtökuntoon. 

Olin ensimmäistä kertaa kaksikossa ja muutenkin melontakokemukseni ovat hyvin vähäisiä. Ensimmäinen puoli tuntia menikin opetellessa peräsimen käyttöä. Oli jotenkin vaikeaa saada ensin jalat oikeaa asentoon, että peräsintä pystyi jaloilla käyttämään ja toisaalta kääntelin kajakkia vähän liian paljon. 

Alun jälkeen yhteispelimme alkoi sujumaan hyvin ja loppuun asti pystyimmekin pitämään alta 8 minuutin kilometrivauhtia. Keli oli toki todella tyyni joka helpotti aika paljon. Kokonaismatkaksi meille tuli noin 17 kilometriä ja aikaa kului 2,5 tuntia. Vähän enemmän kuin EQ:ssa tarvitaan, mutta se oli silti hyvä harjoitus.  Suurin haaste melonnassa oli minun nivusteni liikkuvuus peräsimen käytössä. Sitä onneksi voi vielä parantaa viimeisen viikon aikana.

Melonnasta hyppäsimme pyörien selkään ja teimme noin kahden tunnin maaseutu suunnistuksen. Pääosin hiekkateitä pitkin menimme ristiin rastii koittaen koko ajan pysyä kartalla. Mäkiä kävimme keräämässä kiitettävästi ja nousumetrejä taisikin kertyä 350 metriä pariin tuntiin. Vauhtia jaksoimme pitää hyvin. Pyöräily onkin meille se vahvin laji.

Viimeiseksi osuudeksi olimme jättäneet kaljakellunnan, eli siis coasteeringin. Coasteeringin on oikeasti rannikkosuunnistusta, jossa mennään välillä veden ylitse ja välillä juosten rasteja etsien. Hommassa saa käyttää uimapatjaa ja uimapatjan käyttöä harjoittelimmekin 500 metriä. Täydessä varustuksessa oli aika haastavaa päästä patjan päälle ja eteenpäin menokaan ei ollut kaikista nopeinta. Muutaman lisätreenin jäljiltä kuitenkin luulen, että jotenkin opimme pysymään patjoilla ja pääsemään eteenpäin. Saa nähdä mitä laji sitten oikeasti tuo kun ollaan merellä ja aalloissa. 

Kokonaiskestoksi valmistavalle harjoitukselle tuli lähes 7 tuntia. Aivan riittävä harjoitus kertomaan, että kunnosta homman läpipääsy ei jää kiinni, kunhan saamme sopivasti tankattua ja löydämme rasteille hyvin. Lisäksi ainakin köysitehtävät ovat meille vieraita, joten niissä saattaa kestää, muista Tehtävistähän ei tiedä etukäteen, joten ne sitten näkee paikan päällä.

Ensi lauantaina sitten startataan. Tiimimme on Team Hylkeet, tiimin esittely löytyy täältä. Kaikille joukkuille jaetaan GPS seuranta, josta kilpailua voi seurata. Toivottavasti tämä koskee myös kuntosarjan joukkueita, jolloin meidänkin etenemistä voi seurata livenä. Ohjeet kilpailun seuraamiseen löytyy täältä


Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti