28. syyskuuta 2014

Kokemuksia Garmin Fenix 2 mittarista


Kolmisen kuukautta sitten vihdoin luovuin vanhasta Garministani, joka sinänsä oli ihan kunnossa vielä ja vaihdoin uuteen Garminiin Fenix 2:seen. Nyt kun kellon käytöstä on jo tullut vähän kokemusta, ajattelin kertoa omat ajatukseni kellosta. Kattavaa analyysiä hakevien kannattaa katsoa DC Rainmakerin arvostelu.
Kuva Garminin sivuilta.

Muuta sana yleisesti kuitenkin kellosta. Garmin Fenix 2 (performer bundle mulla) on seikkailu-urheiluun, vaellukseen ja ulkoliikuntaan tehty kello, johon on kuitenkin otettu triathlon ominaisuudet mukaan. Kellosta löytyy siis perus juoksu toiminnallisuuksien lisäksi uintitoiminnallisuudet niin altaassa kuin avovedessäkin, korkeus ja lämpötila-anturit sekä kompassin moniin tarkoitukseen, Firstbeatin sykevälivaihteluun liittyviä palautumis ja VO2-mittauksia sekä monipuolista juoksuanalyysiä. Nämä viimeiset siis HRM-Run vyön kanssa, jotka ovat mukana Performer bundlessa.

Olen ollut erittäin tyytyväinen kelloon. Olin sen verran aikainen lintu, että alkuun ohjelmistossa oli jonkin verran bugeja, mutta ohjelmisto on tainnut päivittyä jo varmaan 10 kertaa. Hienoa toimintaa, noin ohjelmistoja pitääkin kehittää.

Juoksu ominaisuudet 

Yksi syistä kellon ostoon oli Juoksun dynamiikka -ominaisuudet. Halusin dataa siitä miten juoksen ja miten juoksua voisi kehittää. Ehkäpä pienenä pettymyksenä, mutta toisaalta positiivisena yllätyksenä, juoksuni oli datan valossa aika hyvää. Kellosta tai siis oikeammin sykevyöstä saa ulos askeleen maassaoloajan, pomppimiskorkeuden, askelfrekvenssin ja askelpituuden.

Vieressä esimerkki yhdestä juoksustani. Keskimääräinen kadenssini oli siis 176 askelta minuutissa, eli 88 askelparia minuutissa. Maksimi on ollut hetkellisesti 210. Tällä tiedolla en kauheasti tee, mutta tuo keskimääräinen kadenssi on tärkeää tietoa  juoksun taloudellisuuden kannalta.

Seuraavana tietona tuossa on keskimääräinen pompinta askelten välillä. Siis kuinka paljon tulee ylös alas liikettä juoksun aikana. Lienee aika helppo ymmärtää, että mitä vähemmän tulee ylös ja alas liikettä, niin sitä taloudellisempaa juoksu on. Garminin datan mukaan, alle 5 prosenttia juoksijoista pääsee alle 6,7 cm pomppimiseen. Eli 6,4 cm pomppiminen on erinomaista. Valitettavan vähän siis mahdollisuus parantaa siinä.

Seuraavana datana on keskimääräinen askeleen maassaoloaika. Tämänkin ymmärtäminen lienee aika selvää. Maassa oltu aika ei vie eteenpäin, vaan vain ilmassa oltu aika on eteenpäin menoa. Mitä vähemmän aikaa maassa, sitä parempi. Tällä lenkillä keskimääräinen maakosketus oli 211 millisekuntia. Tässä en aivan päässyt tuohon parhaaseen 5 prosenttiin, mutta sen raja on 208 millisekuntia eli kaukana ei olla siitäkään.

Alla dataa Garmin Connectista tuolta samaiselta lenkiltä maakosketuksen kestosta. Noista väreistä lila kertoo liikkumisesta 5% prosentin alueella, tuo sininen on hyvällä alueelle ja vihreäkin vielä ok. Oranssit ovat yksittäiset askeleet joissa askel on kestänyt liian kauan. Hienoa näissä datoissa on nähdä myös työ väsymyksen vaikutus. Ihan alkuun askel on ollut todella terävä, jostain 13 minuutin ja 40 minuutin välillä on oltu enemmän sinisellä alueella ja lopuksi askel on taas ollut parempi. Tämä on ainakin itselle mielenkiintoista dataa varsinkin väsymyksen vaikutuksesta.
Askeleen pituus on viimeinen tieto mitä tuosta saadaan. Sitä en ole oikein oppinut käyttämään. Näen jotenkin, että askeleen pituus on vain noiden muiden funktio. Eli jos muut ovat kunnossa, niin askeleen pituus on vain sitten suhteessa kuljettuun vauhtiin.

Juoksu dynamiikka on ainakin itselle ollut mielekästä dataa. Itsellä se on innostanut juoksemaan enemmän. Siinä mielessä kello on toiminut juuri kuten haluankin. Se on tuonut lisää motivaatiota.

Palautumis ja VO2 analyysit

Kello tai oikeammin sykevyö toi mukanaan Firstbeatin teknologiaa hyödyntävät palautumisanalyysit. Palautumispuoli toimii kahdella eri tavoin. Jostain syistä vain juoksulenkeillä toimiva palautumisen tila toimii niin, että noin 5-10 minuutin kohdalla kello kertoo sykevälivaihteluun perustuen, että onko kroppa palautuneessa tilassa vai ei. Tämä on ainakin itselle tärkeä tieto. Toisaalta jokainen kerta kello on sanonut, että palautumisen tila on hyvä. Vaikea siis sanoa tästä toiminnosta sen enempää. Olen kyllä aika hyvin miettinyt, että rasittavimpien lenkkien jälkeen palaudun kunnolla, mutta silti vaikea sanoa miten hyvin tuo oikeasti toimii.

Toinen palautumistieto mitä kellosta saa irti, on jokaisen lenkin jälkeen tieto kuinka pitkään palautuminen kestää. Sen tiedon saa irti kaikista lenkeistä. En ole asiaa sen ihmeemmin tutkinut, mutta luultavasti tieto tulee vain ja ainoastaan sykkeiden kautta. Mitä pidempi lenkki ja mitä korkeammalla ovat sykkeet olleet, sitä pidempi palautumisaika. Varsinkin rauhallisilta, jopa tosi pitkiltä lenkeiltä palautumisajat ovat olleet lyhyitä. Palautumisaika toimii itselleni hyvänä indikaattorina koska voi seuraavaa kovempaa harjoitusta tehdä. Orjallisesti en sitä ole kuitenkaan noudattanut ja kevyitä lenkkejä olen tehnyt, vaikka en kellon mukaan olekaan vielä palautunut.

Kolmas mielenkiintoinen tieto sykevälivaihteluiden perusteella on VO2Max eli maksimaalinen hapenottokyky. Tieto hapenottokyvystä oli saatavilla jo heti alkuun, mutta pidemmän käytön jälkeen lukemat alkoivat tasaantua tiettyyn kohtaan. Tällä hetkellä lukema näyttää minulle 46. Lukeman seuranta toimii lähinnä kirittäjänä minulle. Ei sen tietäminen sinänsä mitään muuta, mutta varsinkin kellon antamat kilpailun ennakointiajat antavat kivaa tietoa jota vastaan itse voisi kilpailla.

Maksimaalisessa hapenottokyvyssä tulee synnynnäiset rajat jossain vaiheessa vastaan, mutta uskoisin että kovalla harjoittelulla voisin saada lukemaa lähelle viittäkymmentä. Seurataan ja ihmetellään mitä kello kertoo.

Triathlon ja Uinti

Yksi syy Fenix 2:sen hankintaan oli se, että se tukee myös triathlonia. Siihen voi laittaa multisport tilaan triathloin lajit ja käyttää samalla tavoin kuin Garmin 910 XT:tä. Kello tukee myös muita multisport yhdistelmiä, joten se sopii hyvin myös seikkailukisoihin.

Uintia olen harrastanut viime aikoina todella vähän. Omakohteiset kokemukset uintikellona ovat siis vähäiset. Kaksi kertaa olen avovedessä pieniä matkoja kellon kanssa uinut. Siinä se toimi hienosti. Kunhan taas aloitan allaskauden, niin sitten saa enemmän kokemuksia siitä puolesta. Toiminnallisuudet ovat kuitenkin samat kuin Garmin 910 XT:ssä jonka käyttöä olen vierestä seurannut paljon. Se ainakin toimii altaassa erittäin hyvin.

Korkeuden mittaus

Yksi mielenkiintoisimmista asioista itselle on ollut korkeuden mittaaminen. Lenkeillä on ollut hienoa seurata korkeusmetrejä ja välillä lenkit ovat jopa vaihtuneet korkeusmetrien keräämiseen. Tämä data on ainakin itselle tosi mielenkiintoista. Sen avulla saa pyörälenkeillä ymmärrystä kuinka isoja mäkiä pyöräkilpailuissa vedetään tai toisaalta kuinka mäkistä oma lähimaasto on.

Korkeusanturia en pitänyt itse mitenkään tärkeänä kelloa ostaessa, mutta se on noussut yhdeksi suosikkiominaisuudekseni. Eilenkin kävin pyörälenkillä keräämässä 485 korkeusmetriä. Välillä metrit alkavat olemaan tärkeämpiä kuin kilometrit. Hauskaa vaihtelua ainakin.

Muut toiminnallisuudet

Kellon konfiguroitavuudesta pidän todella paljon. Jokaiseen lajiin taitaa saada jopa 7 erilaista näyttöä ja jokaiseen näyttöön saa 1-4 asiaa näkyviin yhdellä kertaa. Dataa suorituksen ajaksi saa näkyviin siis ähkyksi asti. Itse olen aina välillä muutellut näkymiä suorituksen jälkeen, kun vasta suorittaessa huomaa mitkä ovat kiinnostavimmat asiat.

Akun kestävyys kellossa on ollut huippuluokkaa. Kovin usein en ole kelloa muistanut ladata, mutta silti akkua hyvin riittää peruslenkeille. Garminin kelloissahan nykyään on ominaisuus laittaa ne pois päältä joka myös auttaa akun kestoon huomattavasti kun sitä ei käytä. Pisin lenkki mikä kellon kanssa on heitetty oli 8 tunnin Endurance Quest, jonka aikana akku ei ollut lähelläkään loppumista. Eli siitä ei tarvitse olla kovin huolissaan.

Kellossahan on paljon muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi siitä pystyy lähettämään livenä GPS lokaatiota puhelimen kautta. Kellon rauta kuitenkin estää samaa aikaa käyttämästä ANT+ sykevyötä, eli saa vain jommankumman toiminnallisuuden. Lisäksi kellosta löytyy retkeilyyn paljon muuta, kuten säävaroitinta ynnä muuta sellaista, mutta minä en ole niitä vielä kokeillut.

Suosittelen kelloa lämpimästi. Ensimmäisten ohjelmistoversioiden bugien jälkeen ei ole ongelmia ollut ja kello on toiminut hyvin. Ominaisuuksia kellosta löytyy erittäin hyvin ja tällä hetkellä en osaa kaivata mitään ominaisuutta lisää. Nyt kun hintakin on vielä tullut alaspäin, niin kannattaa laittaa harkintaa jos urheilulajeihin kuuluu samantyyppisiä kuin minulla. Jos harrastaa pelkkää juoksua niin Garmin 620 on varmaankin parempi valinta.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti