15. lokakuuta 2014

NouXtreme 2014 Raportti


Sunnuntaina 12.10 oli vuorossa vasta vuoden kolmas kilpailu. Tosin tälläkin kertaa matkassa oltiin enemmän retkihengessä kuin aikaa juoksemassa. Kilpailuna oli siis lähimaastossamme käytävä NouXtreme Solvallassa. Tiedossa oli siis kunnon polkujuoksua mäkisessa maastossa.

Matkasssa olin tällä kertaa kaverini Tuomaksen kanssa. Ilmoittautuminenkin  meni vasta Sunnuntai-aamuun mutta henkisesti päätös lähteä taidettiin tehdä torstaina. Ennakkoilmottautuminen meni kuitenkin silloin kiinni, joten laput saatiin sisälle vasta sunnuntaina.

Jalkaani laitoin Icebugin suunnistusnastarit. Tämä oli ainoa oikea valinta maastoon ja vuodenaikaan nähden. Salomonin maastokengät eivät vaan ole tarpeeksi pitävät mutaiseen maastoon, jossa on paljon juuria. Nastarit tuo pitoa juuriin aivan toisella tavoin kuin mikään maastokenkä. Toki vaimennusta on selkeästi vähemmän, mutta itse olenkin tottunut pieneen vaimennukseen ja matalaan droppiin, joten minulla ei tuon kanssa ollut ongelmia.

Oltiin Tuomaksen kanssa kerran oltu NouXtremessä, vuosi oli ehkäpä 2011. Silloin kyseessä oli hiihtopohjilla juostava kisa, jossa oli paljon mäkiä. Nyt kuitenkin puhuttiin täysiverisestä polkujuoksukisasta. Olimme alunperin ajatelleet pääsevämme 2,5 tuntiin, mutta aika pikaisesti huomattiin, että meidän juoksutekniikkamme ei riittänyt kovempaan vauhdin pitoon. Toki ylipainoisille ylämäet hidastivat aika paljon, mutta tasaisillakaan ei juuri kovempaa vaan päässyt. Tasaisella vauhtia rajoitti enemmän polkujuoksutekniikka kuin kunto.

Maisemat kisassa oli erityisen hienot. Matkan varrella oli monia pieniä hienoja lampia, mutta erityisesti suoalueet jäivät mieleen. Vaikka reitti olikin vain kertaa 10 kilometrin lenkki, niin reittiin oli saatu aika paljon mahtumaan. Oli isoja jyrkkiä mäkiä, avokallio juoksua, tosi vaikeaa louhikkoa ja kunnon suota. Sokerina pohjalla vielä kaksi kertaa Solvallan laskettelurinteen kiipeäminen.

Juoksu kulki vuoden vähäiseen määrään nähden aika kivasti. Kuten monesti muutoinkin ensimmäinen tunti oli hankalin, sitten seuraavat kaksi jo helpompia. Jostain syystä mun kropalla kestää vaan aika kauan lämmitä. Todennäköisesti kyse lienee siitä, että tällä hetkellä toimin paremmin rasva-aineenvaihdunnalla, kun sitä on treenattukin selvästi enemmän.

Kuten kunnon maastojuoksukisaan kuuluu, niin jalat sai märäksi jo ensimmäisen 10 minuutin jälkeen. Ensimmäinen suo-alue oli jo kilometrin kohdalla ja sen jälkeen soita oli tasaisin väliajoin. Kukaan ei varmasti säilynyt kuivin jaloin tästä reitistä. Itsellä jalat ovat sen verran tottuneet märkiin kenkiin, että mitään ongelmia ei jalkoihin tullut.

Loppuajaksi meille tuli 2:56:18, joka kertoo että reitti oli aika hidas. Kärjen ajatkin painuivat yli 1:38:san ja kun voittaja on 1:10 - 1:15 tasoinen puolikkaan juoksija ja kakkonenkin kokenut polkujuoksija, niin ei omaa suoritustaan tarvi hävetä.  Ehkä tosissaan yrittämällä olisi voinut 15 minuuttia puristamaan pois, mutta en usko että nykykunnossa sen enempää.

Alla reitin korkeuskäyrä oman mittarin mukaan. Kokonaisnousua kertyi 577 metriä. Se on ainakin oman kokemuksen mukaan aika hyvä määrä tuollaiselle lenkille.Alkukiihdytyksen jälkeen meidän taaksemme jäi vain kolme naista. Sitten ensimmäisen parin kilometrin aikana ohiteltiin, joku 5-6 ihmistä. Matkan varrella taisi tulla kolme selkää vastaan. Silti maaliin meidän jälkeemme ei tullut kuin 3 ihmistä Eli matka söi myös osan porukasta pois.

Omasta kunnosta jäi kyllä tosi hyvä tunne. Kerrankin maalissa tuntui, että olisi voinut hyvin jatkaa vielä yhden kierroksen. Toki se kertoo myös vauhdista, mutta harvemmin silti kolmea tuntia tulee juosten vietettyä. Hyvään suuntaan on kunto selvästi menossa.

Kisa oli kyllä tosi kiva ja suosittelen lämpimästi kaikille. Jos ei ole polkujuoksukokemusta, niin kannattaa ehkä lähteä ekalla kerralla vain 10 kilometrin lenkille. Maisemat on mahtavat ja luonnossahan on erityisen hauska juosta.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti