25. lokakuuta 2014

Tavoitteet vuodelle 2015 - Kaikille juoksumatkoille ennätykset

Olen jo pidempään haaveillut, että jossain vaiheessa saisin itseni parempaan juoksukuntoon. Koskaan en ole siihen kunnolla sitoutunut, koska juokseminen ei vaan ole ollut mun juttu. Nyt olen reilun kuukauden juossut edes vähän enemmän ja se on tuntunut hauskalta.

Tästä innostuneena päätinkin ottaa ensi vuodesta selkeästi juoksupainotteisen. Tavoitteekseni asetin ennätyksen kaikilla juoksumatkoilla. Tätä kun alettiin kaverini Aten kanssa purkamaan läpi, niin listasta tuli aika pitkä. Mukaan mahtuu kaikki matkat 100 metriltä maratoniin. Ainoastaan aidat ja esteet jätettiin pois. Tarkemmat tavoitteet löytyy alta.

Yhtenä rajoitteena juoksemiselle olen aina pitänyt painoani. Mä olen vaan kokoisekseni painava. Tällä hetkellä painoa on 5-6 kiloa enemmän kuin viime vuoden Joroisilla. Ja vaaka menee siis hyvän matkaa 90 kilon toiselle puolelle. Viimeisen kuukauden aikana olen kuitenkin tajunnut, että tälläkin painolla voi juosta kovaa ja pitkälle. Nouxtreme kertoi, että pitkätkään matkat eivät ole mahdottomia ja mäkitreenien vauhdit ovat kertoneet että kovaa jaksaa mennä vaikka ylämäkeen.

Alla siis tavoitteet vuodelle 2015. Tavoitteet koitan suorittaa vuoden 2015 aikana, toivottavasti jotain siis jo talvikaudella. Juoksuhallien ilma on mun keuhkoille liian kuivaa, mutta katsotaa jos jossain pääsisi suorittamaan osaa näistä jo etukäteen.

100m  - alle 14 sekuntia

100 metrin aikaa en ole juossut varmaan lukion jälkeen. Siihen aikaan pääsin helposti 13 pintaan tai jopa vähän allekin. Nyt 14 sekuntin alitus tulee olemaan ihan työn takana. Uskoa silti on, että tämä onnistuu.

200m - alle 28 sekuntia

200 metriä olen Iso Nousun 7-otteluissa juossut viime vuosina muutamaan kertaan. Paras tulos taitaa olla 28,9 sekuntia. Parannusta täytyy siis tälläkin saralla tapahtua. 28 sekuntia pitäisi kuitenkin olla kohtuullisen helppo tavoite.

400m - alle 1:08

400 metriä on vaikea juoksumatka, vaikka se ei kestäkään kovin kauaa. Siinä joutuu kuitenkin lähtemään aikalailla täysiä ja jatkamaan koko kierroksen. 1:08 juoksin joskus 2008-2009 aikoihin, joten sitä pitäisi lähteä parantamaan. Näistä juoksutavoitteista tuo on kuitenkin sieltä helpommasta päästä.

800m - alle 2:49

Vuoden 2013 7-ottelussa juoksin 2:50. 800 metriähän on 7-ottelun viimeinen laji, joten ennätys on tehty väsyneillä jaloilla. Vähimmäistavoite onkin alle 2:49, mutta omissa ajatuksissa olisi kiva päästä lähemmäs 2:40:ntä kuin 2:50:ntä.

1000m - 3:35

En muista koskaan juosseeni 1000 metriä tavoitteellisesti. Joskus olen tehnyt kilometrin vetoja 4 minuutin tuntumaan. Vauhtina 3:35 tuntuu itselle aika kovalta, mutta toisaalta 800 metrin vauhdilla olisi muutama sekunti vielä varaa hidastua viimeiselle 200 metrille, jotta tuohon ennätykseen pääsisi. Henkisesti aika tuntuu jotenkin haastavalta, mutta eiköhän tuo silti mene.

1500m - 5:45

1500 metriä en ole juossut koskaan. 5:45 vauhtiin pitää mennä kilometri 3:50 vauhtia. Se tuntuu kohtuu kovalta. Matkana 1500 on varmasti aika kamala. Siinä pitää olla kuitenkin vauhtia aika kivasti, mutta silti jaksaa tuonkin aikaa. Toisaalta taas kyse ei ole kuin vähän reilun 3100 cooper vauhtia.

Cooper - yli 2900 metriä

Cooper ei ole koskaan ollut mun juttu. Silloin palloiluaikana ei sitä tullut tehtyä. Armeijassa taisin päästä jotain 2700 metriä ja sen jälkeen seuraavan kerran kokeilin sitä vuonna 2012. Muutaman kerran olen sen sen jälkeen suorittanut. Paras tulos taitaa olla tällä hetkellä 2830 metriä. Sen parantaminen pitää kuitenkin tapahtua selvemmin. Toivoisin kyllä 3000 metrin rikkomista, mutta laitetaan realistina 2900 metriä.

3000m - 12:30

Parhaimmillaan 3000 metrin ennätyksen saa tehtyä Cooperin testissä. Jos siis on tarpeeksi kovassa kunnossa. Tämä ja Cooperin ennätys mennee käsi kädessä. Joko tulee molemmat tai ei kumpaakaan.

5000m -  22:30

Tämä on se viimeinen matka jota yritän radalla. Loput matkat ja varmaan tämänkin joku kokeilu menee sitten tien puolelle. 5 kilometrin pääseminen 22:30 vaatii 4:30 kilometrejä. Tämän ei pitäisi olla kovinkaan paha rasti. Parhaassa kunnossa olen tainnut juosta 4 kilometriä tuota vauhtia. Sitä tarvittaisiin siis vain yksi lisää. Tämä kyllä menee. Toivottavasti saisi 21 alkuisen lopputuloksen.

10km - alle 47 minuuttia                                     

En ole koskaan juossut 10 kilometriä kilpaa. Luultavasti pääseminen alle 47 minuuttia ei ole mahdoton tehtävä, mutta toisaalta matka on kuitenkin kohtalaisen pitkä. Ensimmäisen kokeilun jälkeen näkee, kuinka realistinen tämä tavoite on. Voi olla että tähän pääsen helposti tai sitten en. Mielenkiintoista on vihdoin kokeilla tehdä tätä aikaa.

Puolimaraton  alle 1:42:30

Puolikkaassa olen jo pitkään uhonnut olevani 1:43 tai 1:44 kunnossa. Näyttöjä ei kuitenkaan ole, eli en ole juossut pariin vuoteen yhtään puolikasta. Ensi vuonna vihdoin koitan saada juostua ainakin kaksi puolikasta. Tavoitteeksi on laitettu 1:42:30, joten siihen saa jo vähän juostakin. Reitin pitää myös olla kohtuullisen hyvä, jotta mäet eivät tapa liikaa vauhtia. Silti uskon, että tähän pääsen.

Maraton - alle 4 tuntia

Maratonia en ole koskaan juossut maaliin asti. Polvileikkauksen jälkeen kävin kokeilemassa, mutta jalka ei silloin kestänyt. Sen jälkeen se ei ole kiinnostanut tarpeeksi ja toisaalta en ole koskaan ollut sellaisessa juoksukunnossa, että noin pitkälle matkalle kannattaisi lähteä. Olen sanonut, että en lähde maratonille ennen kuin uskon voittavani isäni ennätysajan, joka taitaa olla 3:47 tai 3:49. Sen verran joustan siitä tavoitteesta, että tavoittelen 3 alkavaa aikaa. Nyt pitää vaan katsoa kalenterista sopiva maraton jolle pystyy keskittymään.

Seikkailukisa tai kisat

Tavoitteena ensi vuodelle olisi löytää yksi tai kaksi pidempää seikkalua mihin voitaisiin lähteä. Alustavasti ohjelmassa olisi ainakin Lost in Kajaani. Jos Endurance Quest järjestetään niin sinne olisi kiva mennä, mutta joku muukin kisa olisi kiva kokeilla. Vaihtoehtoisesti joku pitkä rogaining olisi kiva lisä.

Triathlon

Tri-kisat jäivät multa kokonaan väliin tänä vuonna. Ensikään vuonna ne eivät tule näyttelemään suurta osaa, mutta jonkun olympiamatkan voisi kyllä käydä kokeilemassa. Siinäkin toki tavoitteena uusi ennätys eli alle 2:45. Pienenä ajatuksena on vielä Espoossa järjestettävä puolimatkan kisa, kunhan tarkemmat tiedot siitä järjestetään. Jos reitti on järkevä pyörän ja juoksun osalta niin se voisi olla kiinnostava kisa. Toisaalta puolimatka vaatii niin paljon panostuksia, että voi olla että se jää siksi pois.

Muut urheilut

Muuten ensi vuoden kalenteriin mahtuu luultavammin seuramme 7-ottelu jos semmoinen järjestetään. Myös vaimon kanssa jos löydetään hänen polvileikkauksesta toipumiseen sopiva haaste, niin siihen lähden varmasti hänen kanssan mukaan.

Suunnistusta kuuluu varmasti ensi vuoden ohjelmaan, mutta Jukola jäänee väliin, koska ollaan varmaankin tuohon aikaan reissussa jossain päin. Tosin suunnitelmat ensi kesälle saattaa muuttua, mutta nykyään vanhemman tytön koulu ja vaimon loma-ajat aiheuttavat vähän tiukemmat aikavälit milloin voi reissuun lähteä.

Realistinen arvio tavoitteista

Ilman suurempia vammoja tavoitteet ovat täysin saavutettavissa. Suurimpana haasteena tulee olemaan kalenterin hallinta. Tuossa on kuitenkin 12 eri juoksumatkaa, sen lisäksi vielä 2-4 muuta kisaa. Tavoitteita pitää siis alkaa suorittamaan jo alkuvuodesta. Kevät on taas allergioiden kanssa ollut mulle vaikeaa, niin noi pidemmät pitää varmaan jättää myöhempään. Noilta pidemmiltä kisoilta pitää myös löytää palautumisaikaa, että ei vedä itseään piippuun.

Nyt on kuitenkin selkeät ja mielekkäät tavoitteet laitettu, niin on helpompi motivoida itseään treenaamaan. Lisäksi homman etenemisestä on kiva kirjoitellakin. Ei muuta kuin treenaamaan.


Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

2 kommenttia:

 1. Todella hieno tavoitelista!

  Älä riko paikkoja noilla pikamatkoilla. :) Itselläni lyhin kellotus on tonni, jolta enkka 3:36, eli about toi sun tavoitteesi. Äkkiseltään sanoisin, että cooper..10K -välillä sulla on ehkä vähän "helpot" tavoitteet, siis verrattuna noihin muihin (ainakin tohon tonnin tai puolikkaan) tavoitteeseesi. Ehkä niitä kantsii vielä miettiä, tai vertailla vaikka McMillan-laskurilla..? Omat enkkani on tuolla: http://bit.ly/juoksuenkat

  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Noi pikamatkat on varmasti haastavia. Pitää jättää ne suosiolla kesän lämpimiin päiviin, niin riskit vähän pienenee.

   Oot varmasti oikeassa, että cooper ja 3000 metriä ainakin ovat aika helppoja. Mulla on joku henkinen lukko tota cooperia kohtaan. Jostain syystä se on aina ollut mulle tosi vaikea.

   Kiitos vielä ja Tsemiä sinnekin päin!

   Poista