15. marraskuuta 2014

Juoksukuulumisia

Kolmisen viikkoa on taas vierähtänyt viimeisestä blogikirjoituksesta. Silloin asettelin tavoitteita seuraavalle vuodelle kaikille juoksumatkoille.

Treenaus on luonnollisesti keskittynyt kohtuullisesti juoksuun. Yhdellekään viikolle ei ole tullut kolmea juoksua enempää, mutta suunnitelmassani olen pysynyt hyvin. Vimeisen kolmen viikon aikana olen pitkästä aikaa koittanut saada vauhtikestävyyttä. Viikolle olen ottanut yhden terävämmän harjoituksen ja toisen pidemmän VK juoksutreenin.

Terävämpinä harjoituksina olen tehnyt määräintervalleja. Määränä on ollut 4 x 200 metriä minuutin palautuksilla ja 5 minuutin sarjapalautuksella. Sarjoja olen tehnyt 3 tai 4 fiiliksestä riippuen. 200 metrin aika on ollut 48-50 sekunnin välimaastoon. Vauhtina sehän ei ole kuin noin 4 minuutin vauhtia. Tällainen harjoittelu on ainakin mulla aiemmin toiminut hyvin. Tässä saa tehtyä irtonaista juoksua kohtuu helpolla. Loppua kohti toki 200 metriset alkaa vähän painaa, mutta harjoituksen ei olekaan tarkoitus olla rasittava, vaan enemmänkin juoksutekninen.

Pidempänä vauhtikestävyystreeninä tein toissa viikolla 6 kilometrin VK juoksun noin 5:10 vauhdilla. Viime viikolla tein 5 x 2 kilometriä 3 minuutin palautuksella kiihtyvästi. Ensimmäinen 5:15, toinen 5:10, kolmas 5:05, neljäs 5:00 ja viimeinen 4:55 kilometrivauhdeilla. Tämä viimeisempi harjoitus oli jo vähän rasittavampi, mutta pääasiassa olen koittanut pitää treenit vähän kevyempinä. Ensi vuoteen on kuitenkin paljon aikaa ja tärkeintä on pitää itsensä ja paikat kunnossa.

Välillä tuntuu, että kohtuu hyvinhän sitä loppuvuodelle on tullut juostua. Tilastot kertovat kuitenkin karun totuuden. Vuodelle on kertynyt 54 tuntia juoksua, joilla kilometrejä on kertynyt 471. Toki tuohon lukuun tulisi suunnistuksesta ja EQ:sta noin 10 tuntia ja 45 kilometriä lisää, mutta silti puhutaan aika pienistä määristä.

Erityisen tyytyväinen olen, että viimeaikoina juoksuharjoittelu on tullut paljon järkevämmäksi. Nyt jokaisessa harjoituksessa on joku idea. Välillä se idea on peruskunto tai palautuminen, mutta yhä useammin vauhti tai voima.

Nyt pitää vaan pysyä terveenä ja treenata järkevästi. Kunhan ensi kesän kesälomasuunnitelmat kirkastuu, niin sitten pitäisi alkaa laittaa kilpailuja kalenteriin. Pitkät olisi hyvä saada ensin, niin niitten ympärille voi sitten rakentaa muita kisoja.

Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti